Praktische cliënt voorbeelden van muziektherapie

Hieronder treft u twee video’s en drie voorbeeldsituaties aan waarbij u een goede indruk krijgt wat muziektherapie voor een cliënt kan betekenen. Voor het plaatsen van deze filmpjes is eerst uitdrukkelijk toestemming gevraagd aan familie en/of zorgverleners.

Filmpje van muziektherapie bij een cliënt met een verstandelijke beperking
(op ’s Heerenloo):

 

Filmpje van een SMTA-therapie (Speech-Music Therapy for Aphasia):


Dit is een behandelcombinatie tussen muziektherapie en logopedie. Hierin zit een opbouw: eerst een melodie maken voor een zin die de cliënt graag weer wil leren uitspreken, daarna voorzingen, met z’n drieën zingen, spreken met ritme, spreken zonder ritme en vervolgens de zin semi-spontaan oproepen door vragen te stellen vanuit de desbetreffende context, zodat de cliënt de zin leert uitspreken en kan oproepen in de juiste context.

Een cliënt met parkinson

Een man met parkinson komt bij mij voor muziektherapie en heeft last van trillende handen en het niet meer onder controle kunnen houden van de beweging van benen en handen. In de muziektherapie help ik deze man, door middel van het op het ritme van marsmuziek lopen in afwisseling met het spelen op een trommel in een vast ritme. Daardoor kan hij weer in een vast ritme (van buitenaf) komen en meer rust nemen in de lichamelijke bewegingen. Zijn lichaam ontspant langzaam, naast het feit dat hij ervan geniet om even tot rust te komen en dingen te kunnen doen die hij normaal gesproken niet kan door de onrust in zijn lichaam, zoals het maken van muziek en rustig lopen.
Het ritme van de muziek stimuleert zijn lichaam om in een vast en ander ritme te komen dan wat zijn lichaam normaal gesproken doet, zoals in het lopen en bewegen van de hand op de trommel. De bewegingen worden minder dwangmatig waardoor de cliënt mentaal en fysiek (even) tot rust en ontspanning kan komen.

Een cliënt met alzheimer

Een man van 78 jaar met alzheimer zit in een rolstoel en kan niet veel meer dan slapen, omdat hij te weinig energie heeft om zijn ogen open te doen en zichzelf actief te houden. Communicatie wordt steeds moeilijker met hem. Veel vragen snapt hij niet meer en ook zijn gehoor gaat langzaam achteruit. Elke week ga ik bij hem langs, want de meeste liedjes kent hij nog wel. In eerste instantie lijk ik geen contact met hem te kunnen krijgen, maar zodra ik dicht tegen hem aan ga zitten en goed in zijn oor praat en zing, begint hij te reageren. Ik zing het lied ‘Hebt u wel gehoord van de zilver ….’ en laat het laatste woordje weg. Na even wachten zingt hij zacht maar hoorbaar ‘vloot’. De drempel is verlaagd en met wat horten en stoten zingt hij de rest van het lied mee en gaan zelfs zijn ogen een beetje open. Hij probeert contact te zoeken met degene die het lied voor en met hem zingt. Er verschijnt een glimlach op zijn gezicht. Niet lang na de therapie is hij weer in slaap gevallen met zijn gelaat naar beneden gericht. Het was misschien maar voor even, maar toch voelde hij zich weer even mens, kon hij contact aangaan en werd hij weer even actief met iets bekends, namelijk muziek. Even kon hij uit zijn eigen gedachtewereldje stappen naar de werkelijkheid. Muziek zal hem altijd aanspreken, omdat emoties altijd blijven bestaan, hoe dementerend hij ook zal worden.

Een cliënt op de somatische afdeling

Ik kreeg een vrouw van de afdeling somatiek in therapie met de vraag haar somberheid te verminderen. Deze mevrouw had meerdere hersenbloedingen gehad, waardoor ze lichamelijk steeds minder kon en zij vindt dat erg frustrerend. Haar cognitieve functies waren nog wel intact. Ik kon met haar over van alles en nog wat praten en ze was vrij goed bij de tijd. Ze had vaak weinig zin meer in het leven, omdat ze nog maar zo weinig kon. Het enige waar ze nog van leek te kunnen genieten, was het luisteren naar muziek en af en toe oud Hollandse liedjes mee kunnen zingen, maar het ook samen kunnen lachen om elkaars grapjes en soms samen te kunnen praten en zingen over minder fijne dingen in het leven en elkaar daarin begrijpen. Hierdoor was muziektherapie een van de weinige activiteiten in de week waar ze naar uitkeek, wat haar nog op de been hield en waar ze zich begrepen en gehoord voelde.

Hartmelodie kan muzikale hulp bieden aan veel cliënten met een beperking

Reacties zijn gesloten.