Wat is muziektherapie?

De Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (www.nvvmt.nl) omschrijft muziektherapie als volgt:

‘Muziektherapie is een methodische vorm van hulpverlening waarbij muzikale middelen binnen een therapeutische relatie gehanteerd worden om verandering, ontwikkeling, stabilisatie of acceptatie te bewerkstelligen op emotioneel, gedragsmatig, cognitief, sociaal of lichamelijk gebied.’

Muziektherapie - Wat is dat nou eigenlijk?

 

Kijk voor de uitgangspunten van muziektherapie op de volgende pagina: uitgangspunten muziektherapie.

Muziekherinneringen

In het najaar van 2013 werd het tv-programma ‘Muziekherinneringen‘ uitgezonden. Hierbij kunt u zien en zelf ervaren hoe belangrijk muziek voor mensen kan zijn, zoals bij alzheimer-cliënten die in dit programma centraal staan.

Muziektherapie - Wat is dat nou eigenlijk?

Muziektherapie aan huis

Muziektherapie aan huis is een behandelingsvorm waar ik mij veel mee bezighoud, juist omdat door de veranderingen in de zorg en het beleid mensen met een lager ZZP (Zorg Zwaarte Pakket) langer thuis moeten blijven wonen voordat ze in een verpleeghuis of een andere behandellocatie opgenomen kunnen worden. Deze verandering sluit niet uit dat mensen dan ook pas later mentale zorg en behandeling nodig hebben. Daarom geef ik mensen de kans om mijn therapie al in de thuissituatie te krijgen, zodat problemen op sociaal, emotioneel, cognitief en communicatief gebied voorkomen kunnen worden of zoveel mogelijk gestabiliseerd kunnen worden.

Samen met mantelzorger

Ook is het mogelijk om muziektherapie in gezinsverband te doen, dus samen met de partner (mantelzorger) om het contact tussen beiden te vergroten. Juist als contact door het ziektebeeld van een van beiden verminderd, kan het belangrijk zijn om door middel van een laagdrempelige en universele manier te communiceren en een gezamenlijke interesse te delen: muziek. Door waardevolle sessies worden de contactmomenten tussen de partner (mantelzorger) en de cliënt een stuk aangenamer. Ik neem veel onrust weg met mijn muziek. Dit verbetert de onderlinge communicatie. Als de cliënt beter in zijn vel zit, heeft dit uiteraard een positief effect op de partner (mantelzorger).

Voor de werking van muziek en de waarde ervan voor mensen kunt u ook het filmpje bekijken van een honderdtienjarige vrouw die de Tweede Wereldoorlog overleefde, mede dankzij muziek.

Hartmelodie verbetert met muziektherapie het onderlinge gezinscontact 

Reacties zijn gesloten.